Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Τα Δικαιώματα του …Νέου και Ωραίου!


Γιατροί, νεογνολόγοι και το προσωπικό του μαιευτηρίου σπεύδουν να το παραλάβουν, για να το καθαρίσουν και να το εξετάσουν απομακρύνοντάς το από κοντά σας. Ωστόσο, αυτές οι φροντίδες -όσο ευπρόσδεκτες και απαραίτητες και αν είναι- μπορούν να περιμένουν, εφόσον φυσικά το παιδί δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Το μωράκι σας έχει πάνω από όλα ανάγκη από ηρεμία και όχι από ερεθισμούς και τραυματικά εξωτερικά ερεθίσματα. Δεν θέλει βίαιες μετακινήσεις, αλλά αποζητά την αμεσότητα και την επαφή που του εξασφαλίζει η αγκαλιά σας. Προτιμά την τρυφερότητα και την άγνοιά σας από τα έμπειρα χέρια του απρόσωπου προσωπικού. Φροντίστε, λοιπόν, η υποδοχή για το μωρό σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια, με λεπτότητα και τρυφερότητα. Είναι ένα πλασματάκι εννέα μηνών που νιώθει τον πόνο.
Στο χέρι σας είναι να βοηθήσετε το μωρό σας στη μετάβαση από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή του. Ύστερα από την ταλαιπωρία της γέννησης, δώστε του την ευκαιρία να ξεκουραστεί στην αγκαλιά σας. Αυτή, εξάλλου, θα είναι η στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε ότι το θαύμα της μητρότητας έχει συντελεστεί και για εσάς. Ας πάρει, λοιπόν, το κάθε πράγμα το χρόνο του και ας γίνουν όλοι οι έλεγχοι ρουτίνας λίγο αργότερα με απόλυτο σεβασμό στη νεοφερμένη ανθρώπινη ύπαρξη. Ο παιδίατρος θα έχει τότε όλο τον καιρό να το δει, να το ζυγίσει, να το εξετάσει. Σε αρκετά μαιευτήρια στον κόσμο η γέννηση κάθε παιδιού θεωρείται πια ένα ξεχωριστό γεγονός. Γι' αυτό, άλλωστε, οι τρόποι υποδοχής που εφαρμόζονται εκεί δεν θυμίζουν σε τίποτα τις γνωστές σε όλους μας κλασικές πρακτικές των μαιευτηρίων.
Ε ίναι, λοιπόν, δικαίωμά σας να απαιτήσετε να αναβληθούν οι διαδικασίες που πραγματοποιούνται αμέσως μετά τον τοκετό. Βέβαια, το μωράκι σας θα αποκτήσει επί τόπου την πρώτη του ταυτότητα. Μπροστά σας θα πάρουν αποτύπωμα από το πέλμα και από το δάχτυλο και θα του περάσουν στο χεράκι μια ταμπελίτσα με το όνομά του. Όσο για τα υπόλοιπα, συζητήστε τα με το γιατρό σας εγκαίρως, πριν από τη γέννηση του μικρού σας. Αν εκείνος προβάλλει αντιρρήσεις στα αιτήματά σας χωρίς όμως να σας πείσει με σοβαρά επιχειρήματα, μη διστάσετε να αναλάβετε με την υπογραφή σας την ευθύνη των απόψεών σας.
Ζητήστε
 
  • Να ακουμπήσουν το μικρούλι σας αμέσως μόλις γεννηθεί επάνω στην κοιλιά σας. Ύστερα από όλο αυτό το διάστημα της συμβίωσης μαζί σας, δεν είναι δυνατόν να αποχωριστεί ξαφνικά από το σώμα σας. Ας είναι, λοιπόν, η πρώτη του εμπειρία αυτό το αίσθημα της απλότητας και της ασφάλειας που θα του χαρίσει η επαφή μαζί σας.
  • Να κοπεί ο ομφάλιος λώρος σε λίγο, μόλις ο γιος ή η κορούλα σας συνηθίσει στον καινούργιο τρόπο αναπνοής του.
  • Να μην πάρουν το νεογέννητο μωράκι σας αμέσως μετά τη γέννηση από κοντά σας για να το πλύνουν. Σκουπίστε το και κρατήστε το στην αγκαλιά σας. Μην ξεχνάτε ότι τα υγρά αυτά είναι δικά σας κύτταρα και το αμνιακό υγρό ήταν έως τώρα το δικό του περιβάλλον.
  • Να μην το υποδεχτούν οι αρμόδιοι του μαιευτηρίου με τις κλασικές φροντίδες τους υποβάλλοντάς το σε ένα μεγάλο στρες. Γιατί, ενώ εσείς περιμένατε με ανυπομονησία τον ερχομό του, εκείνο δεν ήξερε ότι επρόκειτο να γεννηθεί και μάλιστα περνώντας μέσα από ένα τόσο στενό κανάλι. Ύστερα από το δύσκολο ταξίδι του, σίγουρα δεν επιθυμεί να του σκαλίσουν τον ουρανίσκο, να του βάλουν θερμόμετρο στον ποπό και να τραβήξουν τις βλέννες από τη μύτη, που άλλωστε φροντίζει να καθαρίσει μόνο του με φτερνισματάκια και διάφορες άλλες κινήσεις. Αν, μάλιστα, τα νερά δεν έχουν σπάσει πολλή ώρα νωρίτερα και το αμνιακό υγρό είναι καθαρό, το μωρό σας ακόμα και να εισροφήσει λίγο, δεν διατρέχει κίνδυνο.
  • Να μην του κάνουν αμέσως μόλις γεννηθεί ένεση με κονάκια -μία βιταμίνη- και να του βάλουν κολλύριο -που είναι όξινο και τσούζει σαν λεμόνι- στα μάτια, επειδή φοβούνται μήπως έχουν μολυνθεί κατά την έξοδό του από τον κόλπο. Οι διαδικασίες αυτές μπορούν να περιμένουν. Η αντίρρηση, φυσικά, δεν είναι για τη βιταμίνη, αλλά για το χρόνο παροχής της.
  • Να θηλάζετε το μωρό σας απαγορεύοντας να του δώσουν γάλα άλλο εκτός το δικό σας ή ζαχαρόνερο. Να βάλετε μάλιστα ειδικές ταμπελίτσες ψηλά στην κούνια του ώστε να ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι, αφού οι βάρδιες αλλάζουν-, οι οποίες θα γράφουν: «Αποκλειστικά και μόνο μητρικός θηλασμός».
  • Να είναι το παιδί σας συνέχεια κοντά σας και όχι σε θάλαμο με βρέφη. Με αυτό τον τρόπο το μωράκι θηλάζει από το στήθος σας αμέσως μόλις πεινάσει. Αυτό είναι άλλωστε το μυστικό της επιτυχίας του θηλασμού. Διαφορετικά, ο μηχανισμός αδρανεί. Το γάλα σας θα αρχίζει να ρέει, μόλις ακούτε το κλάμα του μικρού σας και όχι όταν σας το αναγγέλλει η νοσοκόμα. Ταυτόχρονα θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε το μωρό σας πριν πάτε σπίτι και δεν θα πελαγώσετε όταν βρεθείτε μόνη μαζί του, φορτωμένη με όλη την ευθύνη του καινούργιου σας ρόλου.
  • Να μην εισβάλει ο φωτογράφος του μαιευτηρίου στο δωμάτιό σας, βομβαρδίζοντας εσάς και το μωρό σας με τα φλας του. Αυτές οι στιγμές είναι ιδιωτικές και ιερές.
  • Να αλλάζετε το παιδί σας, εφόσον το επιθυμείτε, σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Έτσι και αλλιώς πληρώνετε, έχετε λοιπόν και το δικαίωμα να εκπαιδευτείτε. Μπορείτε να παρακολουθείτε στην αρχή πώς πλένουν τα μωρά και -όποτε αισθάνεστε την ανάγκη- να αλλάζετε το δικό σας.
Πηγή  www.yourbaby.gr
 

Η δίαιτα της εγκύου «γεννά» χαμηλό ΙQ

 
Η κακή διατροφή κατά την κύηση παρεμβαίνει στη σωστή     ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου
 

 Η σωστή διατροφή της εγκύου κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ζωτικής σημασίας για το έμβρυο
Η σωστή διατροφή της εγκύου κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ζωτικής σημασίας για το έμβρυο
ΛΟΝΔΙΝΟ Oι έγκυοι που κάνουν δίαιτα προκειμένου να μη «φορτώσουν» το σώμα τους με πολλά κιλά κινδυνεύουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης καθώς και με προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Κέντρου Υγείας και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Και αυτό διότι, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences», η μείωση της πρόσληψης θερμίδων και θρεπτικών συστατικών στους πρώτους τέσσερις μήνες της εγκυμοσύνης παρεμβαίνει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Παρ΄ ότι η μελέτη αφορούσε ζώα (για την ακρίβεια, παρακολουθήθηκαν μπαμπουίνοι), οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα ευρήματά τους πιθανότατα ισχύουν και σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο. Τονίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν ένα μήνυμα προς όλες τις εγκύους σχετικά με το ότι η σωστή διατροφή κατά την κύηση αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για την υγεία του εμβρύου.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δρ Τόμας Μακ Ντόναλντ, που ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης, «αυτή ενισχύει την άποψη ότι η κακή διατροφή κατά την εγκυμοσύνη παρεμβαίνει στην ανάπτυξη ζωτικών οργάνων και στη συγκεκριμένη περίπτωση του εγκεφάλου,με τρόπους που μπορούν να έχουν επίδραση εφ΄ όρου ζωής για τους απογόνους, πιθανώς μειώνοντας τον δείκτη νοημοσύνης και προδιαθέτοντας το παιδί για προβλήματα συμπεριφοράς».

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την επίδραση της σοβαρής έλλειψης τροφής, όπως είναι η ασιτία κατά τη διάρκεια πολέμου, στην υγεία του εμβρύου, η νέα μελέτη διερεύνησε τον τύπο της «ήπιας δίαιτας» που ακολουθούν πολλές έγκυοι στον αναπτυγμένο κόσμο.

Οι επιστήμονες συνέκριναν δύο ομάδες έγκυων μπαμπουίνων σε ένα κέντρο πρωτευόντων ειδών στο Σαν Αντόνιο. Στη μία ομάδα επετράπη να καταναλώνει όση τροφή θέλει στο πρώτο μισό της κύησης, ενώ η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε κατά την ίδια περίοδο 30% λιγότερη τροφή. Οπως προέκυψε, στα έμβρυα της ομάδας μπαμπουίνων που βρίσκονταν σε δίαιτα εμφανίστηκε πρόβλημα στην κυτταρική διαίρεση, ενώ δημιουργήθηκε και μικρότερος αριθμός συνάψεων μεταξύ των νευρώνων. Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων προκάλεσε μάλιστα σημαντικές αλλαγές στην έκφραση εκατοντάδων γονιδίων των εμβρύων, πολλά εκ των οποίων αφορούν την κυτταρική ανάπτυξη αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη του οργανισμού, τονίζουν οι ερευνητές. Οι αμερικανοί ειδικοί ζητούν τώρα περαιτέρω έρευνες σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής της εγκύου και του κινδύνου που αντιμετωπίζει το παιδί της να αναπτύξει αυτισμό, κατάθλιψη και σχιζοφρένεια αργότερα στη ζωή του.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=378980&dt=19/01/2011#ixzz1Bl9GrPdQ

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η χρήση κινητού στην εγκυμοσύνη «γεννά» προβληματικά παιδιά


Οι έγκυες γυναίκες που κάνουν συχνή χρήση κινητού τηλεφώνου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδιά με προβληματική συμπεριφορά σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στη Δανία. Οπως συγκεκριμένα προέκυψε από τη μελέτη - περιελάμβανε περί τις 100.000 γυναίκες οι οποίες ήταν έγκυες μεταξύ του 1996 και του 2002 καθώς και περισσότερα από 28.000 παιδιά τα οποία ήταν ηλικίας επτά ετών στο τέλος του 2008 - τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι ακόμη εντονότερα εάν και τα ίδια τα μικρά παιδιά κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου.
Η μελέτη αυτή είναι η δεύτερη που μαρτυρεί σύνδεση μεταξύ της έκθεσης του εμβρύου στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και στην εμφάνιση προβλημάτων στη συμπεριφορά κατά την παιδική ηλικία. Η πρώτη μελέτη του είδους είχε διεξαχθεί σε 13.000 παιδιά που ήταν επτά ετών στα τέλη του 2006.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, που δημοσιεύονται σήμερα Τρίτη στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Epidemiology and Community Health», περισσότερο από το ένα τρίτο των 7χρονων παιδιών (35%) χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα (έναντι του 30% της πρώτης μελέτης). Το 17% των παιδιών είχε εκτεθεί στα κινητά τηλέφωνα πριν ή μετά τη γέννησή του (έναντι του 10% της πρώτης μελέτης). Αντιθέτως «αμόλυντο» από την έκθεση στα κινητά πριν ή και μετά τη γέννηση ήταν το 53% των παιδιών της πρώτης μελέτης και το 39% των παιδιών της δεύτερης μελέτης.
Τα αποτελέσματα και των δύο μελετών δείχνουν ότι ποσοστό της τάξεως του 3% των παιδιών εμφάνιζε προβληματική συμπεριφορά ενώ αντίστοιχο ποσοστό αντιμετώπιζε κίνδυνο εμφάνισης προβληματικής συμπεριφοράς.
Τα ανησυχητικά αυτά συμπεράσματα εξήχθησαν αφού ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε προβληματική συμπεριφορά των παιδιών, όπως είναι ο χρόνος ενασχόλησης της μητέρας με το παιδί. Οι συγγραφείς της νέας μελέτης καταλήγουν τονίζοντας ότι «ακόμα κι αν είναι πρώιμο να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα ως μία σχέση αιτίας και αιτιατού, πιστεύουμε ότι η πρώιμη έκθεση στα κινητά τηλέφωνα μπορεί να είναι ένας κίνδυνος, που αν επαληθευθεί, θα αποτελέσει ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με δεδομένη την εκτεταμένη χρήση αυτής της τεχνολογίας».

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Βιομηχανία καισαρικών έχουν στήσει μαιευτήρες



Πάνω από 20.000 επίτοκοι κάθε χρόνο οδηγούνται «αναίτια» στο χειρουργείο

Μία «εργολαβία» καισαρικών πλουτίζει ορισμένους μαιευτήρες, αλλά και οδηγεί τουλάχιστον 20.000 επιτόκους κάθε χρόνο στη χώρα μας «αναίτια» στο χειρουργείο. Οι εκτιμήσεις που προκύπτουν από τις επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος, φωτίζοντας και τα ερωτήματα που προκύπτουν. Πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού έδειξε ότι το 52,5% των Ελληνίδων γεννάει με καισαρική και μόνο το 26% των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας, οι περισσότερες των οποίων είναι φτωχές μετανάστριες και άρα δεν έχουν να καταβάλουν το κόστος της καισαρικής. Μάλιστα, το 65,2% των γυναικών που υποβάλλονται σε καισαρική έχει ιδιωτική ασφάλιση…
Τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγε το Tμήμα Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου (διευθύντρια η κ. Ιωάννα Αντωνιάδου) συμπίπτουν με τα συμπεράσματα παλαιότερης μελέτης (2005) του καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλου. Ο καθηγητής και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε στις 25 Οκτωβρίου σχετική ερώτηση στη Βουλή επισημαίνοντας ότι το ποσοστό των καισαρικών αυξάνεται συνεχώς και φτάνει το 45% των γεννήσεων στην περιοχή του Ηρακλείου και το 50% στην περιοχή της Αθήνας, ενώ βάσει των οδηγιών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει το 15%. Αυτό σημαίνει ότι στις 100.000 γεννήσεις που καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, οι καισαρικές δεν θα έπρεπε να είναι άνω των 15.000, ενώ από τις μελέτες προκύπτει ότι είναι περισσότερες από 40.000!
«Το διεθνές ποσοστό των καισαρικών», δήλωσε στην «Κ» ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος, «δεν ξεπερνάει το 20%. Στην Αμερική, εάν το ποσοστό αυτό σε ένα μαιευτήριο φτάσει και ξεπεράσει το 25%, αρχίζουν και διερωτώνται τι συμβαίνει. Γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί ποιος κάνει καισαρικές χωρίς πραγματικές ενδείξεις. Εμείς έχουμε το διπλάσιο ποσοστό».
«Oλες οι μελέτες δείχνουν», επισήμανε στην «Κ» ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, «ότι μη ιατρικοί παράγοντες αποδεικνύονται σημαντικότεροι από τους ιατρικούς στην απόφαση να υποβληθεί μια γυναίκα σε καισαρική τομή. Το ποσοστό των καισαρικών, π. χ., μειώνεται σημαντικά τα Σαββατοκύριακα και ο αριθμός των φυσιολογικών τοκετών αυξάνεται. Το ίδιο συμβαίνει και τη νύχτα. Η πιθανότητα να υποβληθεί μια γυναίκα σε καισαρική από τις 12 το βράδυ έως τις 8 το πρωί ελαχιστοποιείται και είναι σαφώς μεγαλύτερη στο πλαίσιο του κανονικού ωραρίου της κλινικής. Αυτό δείχνει ότι η επιλογή δεν γίνεται λόγω έκτακτης ανάγκης, αλλά συνδέεται με τον προγραμματισμό ορισμένων μαιευτήρων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι στα ιδιωτικά μαιευτήρια το 65% των γυναικών με ιδιωτική ασφάλιση υποβλήθηκε σε καισαρική τομή, έναντι 24% των γυναικών που δεν είχαν ιδιωτική ασφάλιση. Οι Ελληνίδες που νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να υποβληθούν σε καισαρική από τις μετανάστριες, οι οποίες θεωρείται ότι βρίσκονται σε χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική θέση. Το ποσοστό των καισαρικών τομών μεταξύ των Ελληνίδων ήταν 52,5% έναντι 26% στις γυναίκες άλλων εθνοτήτων». Στην ερώτησή του ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι το κόστος της καισαρικής είναι πολλαπλάσιο από το κόστος του φυσιολογικού τοκετού και επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Εκτός από αυτό», διευκρινίζει, «η συγκεκριμένη πρακτική επηρεάζει σημαντικά την πιθανή έκβαση της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του νεογνού. Αυξάνει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο μετά τον τοκετό, τον κίνδυνο αιμορραγίας, λοιμώξεων και επιπλοκών από την αναισθησία, ενώ δυσχεραίνει τη διαδικασία του θηλασμού. Είναι φανερό ότι επιβάλλεται συστηματική καταγραφή των καισαρικών τομών ανά θεραπευτήριο και γιατρό ώστε να διαπιστωθεί πού ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα».
Διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες«Είναι προφανές ότι κάνουμε πιο πολλές καισαρικές από όσες πρέπει», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος. «Η μελέτη που έγινε από το Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού έδειξε ότι στο πανελλαδικό δείγμα, το 41,5% των γυναικών –Ελληνίδων και αλλοδαπών– γεννάει με καισαρική. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει διπλάσιο αριθμό καισαρικών από το σύνηθες σε άλλες χώρες. Είναι αλήθεια ότι για λόγους εξελικτικούς, λόγω του ότι μεγάλωσε ο εγκέφαλος και το κεφάλι του ανθρώπου, κάποιες έχουν πρόβλημα να γεννήσουν. Παλαιότερα, είχαμε πολλές περιπτώσεις παιδιών με εγκεφαλική παράλυση. Στην προσπάθεια να γεννηθούν φυσιολογικά, γίνονταν ζημιές στον εγκέφαλο και στα νεύρα και είχαν μετά προβλήματα τα παιδιά. Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοια προβλήματα, που έτσι και αλλιώς δεν υφίστανται σήμερα λόγω των καισαρικών τομών. Oμως, δεν είναι δυνατόν σχεδόν οι μισές γυναίκες να γεννούν με καισαρική και σε ορισμένα μαιευτήρια το ποσοστό αυτό να φτάνει το 70%».
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι πολλές γυναίκες φοβούνται τον πόνο του τοκετού. «Oλες οι μελέτες δείχνουν», επισημαίνει, «ότι και αυτό είναι θέμα προετοιμασίας και εκπαίδευσης. Παλιά, η προετοιμασία ήταν δουλειά των γιαγιάδων. Τώρα έχει αλλάξει η ζωή και οι νέες μητέρες βρίσκονται χωρίς καθοδήγηση. Οι Eλληνίδες μαίες είναι πολύ καλά εκπαιδευμένες για να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο».

Πηγή:  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ