Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Στην Ελλάδα περισσότερες από τις μισές εγκύους γεννούν με καισαρική την ώρα που οι γιατροί στο εξωτερικό έχουν κατορθώσει να ρίξουν το εν λόγω ποσοστό σε κάτω από 15%.
Κάποιες φορές η καισαρική είναι ιατρικά επιβεβλημένη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία τόσο του μωρού όσο και η δική σας. Επομένως, εάν συντρέχει κάποιος σοβαρός ιατρικός λόγος για να προχωρήσει ο γυναικολόγος σας σε καισαρική (δείτε τους πιθανότερους εδώ), τότε είναι επιπόλαιο από μέρους σας να επιμείνετε σε φυσιολογικό τοκετό. Μπορείτε να ζητήσετε την άποψη μερικών ακόμα μαιών ή γυναικολόγων, εάν δεν εμπιστεύεστε τον γιατρό σας και τα κίνητρα μιας τέτοιας απόφασης, και να σταθμίσετε την κατάσταση σύμφωνα με τις διαθέσιμες απόψεις.
Παρακάτω θα δείτε μερικούς τρόπους για να αποφύγετε μια άνευ λόγου καισαρική, η οποία:
  • Αποτελεί χειρουργική επέμβαση και σας αφήνει με τους συνεπαγόμενους πόνους ακριβώς τη στιγμή που πρέπει να είστε δυνατή και ακμαία για το μωρό σας.
  • Αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας και μολύνσεων.
  • Αυξάνει τον κίνδυνο για εξωμήτριο κύηση και αυξάνει τις δυσκολίες για να συλλάβετε ξανά.
  • Αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσει το μωρό σας κάποια στιγμή άσθμα.
  • Καθυστερεί την κάθοδο του γάλακτος και δυσκολεύει τον θηλασμό τόσο που πολλές γυναίκες (οι οποίες δεν διαθέτουν την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη από ειδικούς συμβούλους γαλουχίας) τον διακόπτουν πρόωρα.
  • Θέτει σε πιθανό κίνδυνο μετέπειτα κυήσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης και θνησιγένειας.
  • Συχνά αφήνει τις γυναίκες με μετεγχειρητικές επιπλοκές ακόμα και 6 μήνες- 1 χρόνο μετά την επέμβαση.
Πώς θα την προλάβετε
Στην εγκυμοσύνη, όπως και σε κάθε άλλο τομέα της ανθρώπινης ζωής, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η πρόληψη. Εάν επιθυμείτε, λοιπόν, φυσιολογικό τοκετό και θέλετε να αποφύγετε πάση θυσία μία άνευ λόγου καισαρική είναι σημαντικό να:
1. Επιλέξετε σωστά τον γιατρό σας. Μάθετε την άποψή του για τις καισαρικές και βεβαιωθείτε ότι δεν προχωρά σε χειρουργικές επεμβάσεις για λόγους οικονομικούς ή ευκολίας. Το σημαντικό είναι να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό, να του εκφράσετε ξεκάθαρα την άποψή σας για την καισαρική, να δηλώσετε την επιθυμία σας να γεννήσετε φυσιολογικά και να αναπτύξετε μαζί του την σχέση εμπιστοσύνης που χρειάζεται ώστε να ξέρετε ότι δεν θα κινηθεί αντίθετα στις επιθυμίες σας παρά μόνο για να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια του μωρού σας και την δική σας.
2. Ασκηθείτε. Οι έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που δεν γυμνάζονταν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν σε καισαρική από εκείνες που είχαν επιλέξει μια τακτική αλλά ήπια αεροβική άσκηση.
3. Ρωτήστε τον γιατρό σας τι κάνει σε περιπτώσεις που το μωρό κατεβαίνει ανάποδα. Είναι σημαντικό να τον ακούσετε να λέει πως γνωρίζει και είναι έμπειρος σε τεχνικές για να αλλάξει τη θέση του παιδιού και πως πάντα τις δοκιμάζει πριν προχωρήσει σε καισαρική.
4. Εξασφαλίστε συνεχή υποστήριξη από μία εκπαιδευμένη μαία, η οποία θα βοηθήσει τον τοκετό να εξελίσσεται. Έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχου 56% λιγότερες πιθανότητες να κάνετε καισαρική εάν έχετε συνεχή ενημέρωση και βήμα βήμα παροχή πληροφοριών.
5. Επιβεβαιώστε ότι η μαία και ο γιατρός σας ενθαρρύνουν πρακτικές που προάγουν τον φυσιολογικό τοκετό, όπως:
  • Να είστε όρθια και να κινείσθε και όχι να βρίσκεστε συνεχώς ξαπλωμένη.
  • Να τρέφεστε και να ενυδατώνεστε καλά, ώστε να έχετε την απαιτούμενη ενέργεια
  • Να αποφεύγουν την συνεχή ηλεκτρονική παρακολούθηση του εμβρύου
  • Να μην σας χορηγήσουν φάρμακα για την επίσπευση του τοκετού και να μην σας κάνουν πολύ νωρίς την επισκληρίδιο ένεση.
Μάθετε ακόμα:
Μια καισαρική συνήθως ακολουθείτε από μια δεύτερη καισαρική αλλά όχι κατά κανόνα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η δυνατότητα μια γυναίκα να γεννήσει κολπικά μετά από καισαρική επέμβαση. Αυτό εξαρτάται κυρίως από την ηλικία, όχι της εγκύου ή του εμβρύου, αλλά του γιατρού. Εάν επιθυμείτε να γεννήσετε φυσιολογικά το δεύτερο παιδί σας απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικά εκπαιδευμένο γιατρό που να έχει εμπειρία στον τομέα αυτόν. Εάν γνωρίζει το πώς, εάν δεν συντρέχουν λόγοι καισαρικής (πέραν του ότι η πρώτη γέννα ήταν με καισαρική), εάν η τομή δεν έχει γίνει κάθετα (πλέον δεν γίνεται κάθετα) και εάν ο γιατρός έχει την επιθυμία και τον χρόνο να περιμένει και να υποστηρίζει την φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, τότε μπορείτε και παραμπορείτε να αποφύγετε την χειρουργική γέννα.

Πηγή happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου